© Aydın Kritik 2021

CHP'Lİ SAATÇİ ARTAN ÜRETİM MALİYETLERİNE TEPKİ GÖSTERDİ

Cumhuriyet Halk Partisi Aydın İl Başkanı Hikmet Saatçi, artan üretim maliyetlerine tepki göstererek üreticilerin çiftçiliği bıraktıklarını ifade etti.

CHP Aydın İl Başkanı Hikmet Saatçi, üreticilerin yüksek maliyet altında ezildiğini vurgulayarak; ' Yönetilemeyen Türkiye’nin fotoğrafı artık her noktadan çok net bir şekilde görülmeye başladı. Üretemeyen çiftçilerimiz yüksek maliyetlerin altında ezilmeye başladı. Çiftçilerimiz girdi maliyetlerini karşılayamaz duruma geldi. AK Parti’nin yanlış ve ithalatı destekleyen tarım politikaları ile artan girdi maliyetleri rağmen üreticilerimizin ellerinde olan ürünlerin düşük fiyatlarda kalmasıyla, üretim ve tüketim noktasındaki hassas denge de alarm vermeye başladı.  ' dedi.

Başkan Saatçi açıklamasının devamında; 'Cennet vatanımızın bereketli topraklarında çiftçilerimiz; mazotundan tohumuna kadar birçok girdi maliyetinin tavan yapması ile üretimden her geçen gün uzaklaşmaktadır. Öyle ki; çiftçilerimiz üretirken zarar eden bir noktaya gelmiştir. Verilen emeğin, nasır tutan ellerin karşılığı artık kalmamıştır. 

Üreticilerimiz; üretirken harcadıkları maliyetleri ürünlerini elden çıkarsa dahi yerine koyamamakta, her geçen gün ise zarar etmektedir. Tarımsal üretimden ülke genelinde çok ciddi şekilde kopmalar yaşanırken, üreticilerimiz zarar ettikleri bu sektörden uzaklaşmaktadır. 

Unutmayalım ki 2003 yılında 2,8 milyon çiftçimiz varken 21 yıl sonra bugün 2,3 milyon çiftçimiz var. Yani yarım milyon, 500 bin çiftçi kayıp. Çiftçiliği bırakmış.

Çiftçilerimizin son bir yılda borcu yüzde 88 artmış, çiftçilerimizin toplam borcu 652 milyar liraya ulaşmış durumda. Bir yılda neredeyse iki katına çıkmış durumda. Aynı zaman da toprakları, traktörleri de ipotekli. Bu ne demek; çiftçimize hem destek verme hem de borcunu ödeyemeyen çiftçimizin kredi ile aldığı paraya karşılık traktörüne, toprağına göz dik, demek. 

Ülkemiz genelinde yaşanılan bu tarım darbesi bir kez daha bizlere gösteriyor ki; zengin toprakların fakir insanları olduk. Çok kısa zaman içerisinde Aydın’da çiftçilerimiz ile bir araya gelecek bu konuyu gündemden asla düşürmeyecek ve tüm örgütümüz ile birlikte her gün dile getireceğiz. ' ifadelerine yer verdi.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER