© Aydın Kritik 2021

MATEMATİK SEFERBERLİĞİ’NE İLK DESTEK AYDINKENT KOLEJİ’NDEN

Milli Eğitim Bakanlığı’nın TÜBİTAK ve Üniversiteler işbirliğinde, Matematik dersinin öğrenimini kolaylaştırmak amacıyla başlattığı MATEMATİK SEFERBERLİĞİ’ne Türkiye’den ilk desteği Pisagor Matematik Kütüphanesi adı altında Aydınkent Koleji verdi.

Pisagor Matematik Kütüphanesi’nin tanıtım toplantısında gazetecilerle bir araya gelen Aydınkent Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Kalay yaptığı konuşmada; “Oxford Üniversitesi, geleceğin mesleklerini araştırdığında teknoloji ve matematiğin öne çıktığı bir dünyada yeni çalışanların yapay zekalar olacağını belirtti. Yeni Dünyada yazılımcılık, veri analistiği, mühendislik, finans ve ekonomi tabanlı meslekler popüler olurken bunların hepsinin ortak özelliği matematik dilinde olmasıdır. Görüldüğü gibi gelecek matematik okuryazarlığına sahip olanların dünyası olacaktır.
Sayın Milli Eğitim Bakanımız Prof. Dr. Mahmut Özer bu konuyla ilgili “Bu ülkeye sayısal, sözel, eşit ağırlık ayrımını kim yaptıysa en büyük kötülüğü yapmıştır. Matematiği herkesin bilmesi gerekiyor.” demiştir.
Aynı kapsamda değerlendirmeler yapan A.B.D Eğitim Bakanlığı, Silikon Vadisinin önemli kuruluşları Apple, Microsoft, Dell Compiter, Cisco System ile P21 adı verilen 21. yüzyıl becerileri açıklandığında “Matematik okuryazarlığı en çok vurgulanan konulardan biri olmuştur. Avrupa Birliği Çerçeve Metni’nde Hayat Boyu öğrenme için Temel Yeterlilik” açıklamasında Matematiksel Yeterlilik konusu en çok üzerinde durulan konulardan biri olmuştur. İster İnsanlık 2.0 ister Yaşam 3.0 ister Endüstri 4.0 ister Toplum 5.0 diyelim geleceğin olmazsa olmaz yeterliliği ve becerisi nefes gibi su gibi matematik olacaktır.
Sayın Milli Eğitim Bakanımız Prof. Dr. Mahmut Özer’de 21. yüzyıl becerileri ile ilgili “Bizim matematik dersindeki yaklaşımımız, öğrencileri soyut bilgi yığınından kurtarıp o bilgileri hayatta pratik şeylere dönüştürerek kalıcı öğrenmelerini sağlamak. 21. Yüzyıl becerileri denildiğinde de kastedilen budur. Yani bilgi havuzunda boğulmadan, öğrencilerimize bilgi okur- yazarlığını öğreterek daha çok üretmelerini sağlamak istiyoruz. Matematik sadece yetenekli öğrencilerin üstesinden gelebileceği zorlu bir ders olmaktan çıksın, tüm öğrencilerin keyifle günlük yaşamla bağdaştırabildikleri keyifli bir ders olsun istiyoruz.” demiştir. Oysa ülkemizde gerçekleştirilen merkezi sınavlarda 8. sınıf sonunda uygulanan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) Matematik dersi ortalaması 20 soruda 4.20‘ dir. Üniversiteye giriş sınavının ilk basamağı olan Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)’ de matematik ortalaması 40 soruda 5.54’ tür.
Uluslararası düzeyde en son gerçekleştirilen Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) sınavında biraz iyileşme gözükse de ülkemiz 79 ülke arasında 42. olmuştur.
- Neden matematik yapamıyoruz?
- Neden matematikten bu kadar korkuyoruz?
- Neden matematik çok sıkıcı geliyor?
- Neden matematik öğretmek bu kadar zor?
Bu sorularımızın cevabı geleneksel yöntemlerin ilgi çekici olmayıp, kavrama üzerine değil de ezberleme üzerine kurulu olmasıdır.
Bu sebeple çocuklarımız matematiğe karşı negatif tutum gerçekleştirmektedir.
Oysa Stanford Üniversitesi’nin 24 Ocak 2018’de yayımlandığı bir araştırmada çocuğun matematiğe karşı pozitif tutumunun, beyin hafıza merkezini güçlendirdiğini ve F. O. gibi faktörlerden bağımsız olarak matematik becerisini arttırdığını öngörmüştür.
Sayın Milli Eğitim Bakanımız Prof. Dr. Mahmut Özer geleceğin dünyasında varolabilecek nesiller yetiştirmek için matematik okuryazarlığını geliştirmek adına TUBİTAK ve üniversitelerle işbirliği içinde “ MATEMATİK SEFERBERLİĞİ” başlattıklarını duyurmuştur.
Seferberlik T.D.K. ( Türk Dil Kurumu ) sözlüğüne göre; bu memleketin maddi manevi kendini savaş durumuna karşı hazırlıklı olması, tüm gerekliliklerin tamamlanması ve savaşa karşı topyekün hazır olması durumudur.
Görüldüğü üzeri bakanlığımız seferberlik kelimesini rastgele seçmemiştir. 21. yüzyılda varolma savaşına karşı matematik seferberliği ilan edilmiştir.
Biz de bakanlığımızın bu seferberlik çağrısına Türkiye’den ilk desteği vermek için bugün toplandık.
Matematik Seferberliğine Aydınkent Okulları olarak Pisagor Matematik Kütüphanesi’ni 15-20 gün içerisinde tüm ülkemizin hizmetine açacağız.
Pisagor Matematik Kütüphanesi Nedir?
Pisagor Matematik Kütüphanesi; ülkemizin matematik okuryazarlığını arttırmak için kurulacak, matematiği soyut olmaktan çıkararak somutlaştıracak, matematiğin diğer disiplinlerle ilişkisini somut olarak gösterecek post-modern kütüphane olacaktır.
Pisagor Matematik Kütüphanesi, 6 ayda bir değişen temalarla öğrencilerimize, öğretmenlerimize ve velilerimize hizmet verecek enstitü olacaktır.
Pisagor Matematik Kütüphanesi’nin ilk teması, merkezi sınavlarda matematik ortalamasının çok düşük olması sebebiyle, LGS ve TYT matematik sorularının somutlaştırılarak dokunarak anlatılması olacaktır.
Öğrencilerimiz LGS 2020’de ve TYT 2020’de matematikten çıkmış tüm soruları ezberleyerek değil, somutlaştırdığı için dokunarak öğrenecekler.
İddia ediyoruz ki basit temel işlem yeteneğine sahip öğrencilerimiz, LGS veya TYT sergilerimizde 1-2 saat vakit geçirdiğinde net sayılarında en az 2 kat artış yaşayacaktır.
Bu sergimizin sloganı “Sorular Canlanıyor, Öğrenciler Dokunarak Kavrıyor” olacaktır. Bunun yanı sıra matematiğin disiplinler arası ilişkileri göstermek adına Geometri ve Sanat adına Peter Halley, Cesar Paternosta, John Melevie, Phod Rathfuss, Maria Freire, Alexandra Exter, Gyula Kocise gibi ressamların resimlerinden oluşacak sergimiz olacaktır.
Aynı zamanda ilerleyen süreçte Pisagor Matematik Kütüphanesi olarak, Öğretmen Seminerleri gerçekleştireceğiz.
Biz bağlı bulunduğumuz bakanlığımız seferberlik ilana tıpkı Tekalifi-Milliye emirleri gibi düşünüyoruz. Biliyorsunuz ki kısaca Tekalifi-Milliye Emirleri Sakarya Meydan Muharebesi öncesi ilan edilerek Türk Milletinin elinde neyi varsa onla destek vermesini emreden bir anlayıştır. Bizde kurumumuz kapılarını sadece kendi öğrencilerimiz değil, Pisagor Matematik Kütüphanesini oluşturacak tüm ilin ve ülkenin hizmetine açıyoruz. Dokunarak TYT ve Dokunarak LGS sergilerimiz seferberlik nedeniyle tamamen ücretsiz olacaktır. Pisagor Matematik Kütüphanesi olarak gerçekleştireceğimiz öğretmen öğrenci Veli Seminerleri tamamen ücretsiz olacaktır.
İlimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni eder basın aracılığıyla kamuoyuyla paylaşırım.” ifadelerine yer verdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER