© Aydın Kritik 2021

TL DEĞER KAYBETMEYE DEVAM EDİYOR

Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri, doların zayıflamasıyla değer kazanırken 23 para birimi arasında sadece Türk Lirası, Rus Rublesi ve Arjantin Pezosu kaybetti.

Gelişmekte olan ülkelerin para birimi endeksi, doların zayıflamasıyla rekor seviyeye çıktı. ABD’de temmuz ayında işsizlik oranının yaklaşık üç yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 4.3’e çıkmasının, ekonominin resesyonda olduğu ya da gerilemeye yaklaştığı yönündeki korkuları tetiklemesinin ardından dolar bir kademe daha zayıfladı. ABD’nin daha gevşek para politikası uygulayacağına dair beklentilerin artmasıyla gelişmekte olan ülkelerin para birimleri, dolar karşısında değer kazanarak MSCI’nın para birimlerini takip eden endeksini rekor seviyeye çıkardı. Doların diğer bazı para birimlerinden oluşan sepet kur karşısında yüzde 0.3 zayıflamasıyla MSCI’nın uluslararası gelişmekte olan piyasa para birimi endeksi yüzde 0.6 yükselerek rekor seviyeye çıktı. Ancak bu yükselişte TL ile birlikte Rus Rublesi ve Arjantin Pezosu’nun katkısı olmadı. Doların zayıflama eğilimi göstertdiği 9 Ağustos ile 19 Ağustos’u kapsayan sürede, bu 3 para biriminin dışında kalan 20 gelişmekte olan ülkenin para birimi ise dolar karşısında değer kazandı.

RUBLE BAŞI ÇEKTİ

Türk Lirası, dolardaki zayıf seyre rağmen yine ‘kaybedenler kulübünde’ yer aldı. En kötü performansı yüzde 1.39 değer kaybıyla Rus Rublesi gösterdi. Ukrayna’nın Rus kenti Kursk’a başlattığı saldırıdan beri rublenin kayıpları yüzde 4’ün üzerine ulaştı. Rubleyi yüzde 0.75 kayıpla Arjantin Pezosu ve yüzde 0.74 kayıpla Türk Lirası takip etti. Söz konusu dönemde dolar karşısında yüzde 3.10 değer kazanan Güney Afrika Randı ilk sırada yer aldı. Dolar karşısında, Polonya Zlotisi yüzde 2.57, Tayland Bahtı yüzde 2.44, Endonezya Rupisi yüzde 2.39, Güney Kore Wonu yüzde 2.31 değer kazandı. 

Doların cazibesi azalıyor

Doların diğer önemli para birimleri karşısındaki seyrini ölçen Dolar Endeksi (DXY) 9 Ağustos’tan bu yana yüzde 1.15 düşüş gösterdi. DXY 103 seviyelerinde hızla gerileyerek dün itibarıyla  101.7’ye kadar düştü. Bank of America analistlerine göre, 2024’ün başlarında, Avrupa ve Asya işlem saatlerinde dolara yönelik talep bir ralliye katkıda bulundu, ancak, bu ay yaşanan küresel piyasa şoku, Avrupa merkezli yatırımcılar arasında duyarlılık değişikliğine yol açtı ve bu yatırımcılar artık yıl için dolarda toplu olarak net kısa pozisyona geçtiler. Analistler, ABD ekonomik verilerinin dünyanın geri kalanıyla daha uyumlu hale gelmeye başlaması ve ABD getirilerindeki düşüşle birlikte yabancı yatırımcılar için doların cazibesinin azaldığına dikkat çekti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER