CHP Aydın Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül, okulların açılmasına kısa bir süre kala depreme dayanıksız olan okullara dikkat çekti. Bülbül, “Okulların dayanıklılığı hayati önem taşıyor. Yıkım kararı ya da güçlendirme çalışması yapılması için karar verilen okulların süreci Bakanlık tarafından paylaşılmalı” dedi.
CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı’nın daha önce kendisine verdiği yanıtları hatırlatarak, “Bakanlık Aralık 2020 tarihinde Aydın ili genelinde 9 okul için yıkım kararının bulunduğunu, bu binaların da 7’sinin yıkıldığını ve Söke ilçesinde de toplam 12 okulun depreme dayanıksız olduğunu belirtmişti. 2 Şubat 2021 tarihinde ise Aydın ilinde çalışma yapılan 139 okuldan 15’i için yıkım kararı verildiğini söylemişti. Ancak geçen sürede bu okulların akıbetinin ne olduğu kamuoyuna açıklanmadı. Yıkılan okulların yerine yenisi yapıldı mı? Nakledilen öğrenciler hangi okullarda eğitimlerine devam edecek? Bunlar yanıtsız. Okulların açılmasına kısa bir süre kalmışken tüm bu süreçlerin ne aşamada olduğu hayati önem teşkil ediyor. Bu konuda veliler ve öğrenciler bilgilendirilmeli” dedi.
Bülbül, Bakanlığın Türkiye geneline ait verileri ise ısrarla gizlediğini söyledi. “İdare, bilgi verme konusunda şeffaflıktan uzak hareket etmeye devam ediyor ve depreme dayanıklılık konusunda kamuoyunu aydınlatmıyor. Türkiye bir deprem ülkesidir. Aydın ise birinci derece deprem kuşağındadır. Buna rağmen Bakanlığın elinde olan bu verileri paylaşmaması utanç tablolarını ifşa etmek istememelerinden başka bir şey değil. Ancak iktidarın beceriksizliklerinin ve sorumsuzluklarının bedelini vatandaşın ödediğini unutmamak gerekir.” dedi.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e yeniden önerge veren Bülbül, şu soruları yöneltti:
- Türkiye genelinde depreme dayanıksız olduğu tespit edilen toplam kaç okul vardır?
- Türkiye genelinde yıkım kararı verilen toplam kaç okul vardır? Bu okulların isimleri nelerdir? Bu okullarda eğitim öğretim devam etmekte midir?
- Aydın’da Ağustos 2021 yılı itibariyle depreme dayanıksız olduğu tespit edilen toplam kaç okul vardır? Bu okulların isimleri nelerdir? Bu okullarda eğitim öğretim devam etmekte midir?
- Yıkım kararı verilen kaç okul vardır? Bu okullarda öğrenimine devam eden öğrenciler hangi okullara nakledileceklerdir?
- Aydın’da dayanıksız olduğu tespit edilen Nebahat Alpan İlk ve Ortaokulu, Ahmet Yesevi İlkokulu, Orhangazi İlk ve Ortaokulu, 5. yıl Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi, Nazilli Anadolu Lisesi, Şehitler Ortaokulu ve Yavuz Selim İlkokulu hakkında yürütülen çalışmalar ne aşamadadır?
Yorum Yazın