Aydın
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
Hasan Toker

Hasan Toker

Mail: [email protected]

APARTMANLARDA İŞ GÜVENLİĞİ

APARTMANLARDA İŞ GÜVENLİĞİ

 

            Merhaba Aydın Kritik okuyucuları. Uzun zaman sonra yeniden birlikteyiz. İşlerimizin yoğunluğu maalesef sizlerden uzak kalmamıza sebep oldu. Aslında yaz başından beri olduğu gibi haşereler üzerine bir köşe yazısı planlıyordum. Ancak geçtiğimiz günlerde bir arkadaşımın apartmanında yangın dolapları ve yangın tüpleri ile ilgili bir çalışma yaptım. Bu haftaki köşe yazısının konusunu bu çalışma belirledi.

Apartmanlarda İş Güvenliği Zorunluluğu

            Konuyla alakalı olanlar az çok bilirler. İş Güvenliği konusu 2000’lerin başından bu yana daha ciddi ele alınmaya başlanmıştır. Cumhuriyet dönemi öncesinden bu yana İş Güvenliği çeşitli düzenlemelerle madde madde olarak hayatın içerisinde yer almaya başlasa da 1999’da AB’ye aday ülke olarak ilan edilmemiz sonrasında hayatın içerisinde kendine daha fazla yer bulmuştur. Özellikle 2012 yılında kabul edilen 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun beraberinde getirdiği yaptırımlarla daha ciddi bir boyut kazanmıştır.

            İş güvenliği hizmetlerinde esas, işyerlerinin Nace Koduna göre belirlenen tehlike sınıflarıdır. Bu tehlike sınıfları; çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli olmak üzere 3’e ayrılır. Bunların ayrıntısı uzun olmakla birlikte aslolan bu tehlike sınıflarına göre hizmet alma zorunluluğunun olup olmaması, hizmet alma zorunluluğu var ise aylık kişi başına kaç dakika ve hangi hizmetlerin alınması gerektiği kanunda belirtilmiştir. Bizi bu yazımızda ilgilendiren ise apartmanlardır. Apartmanlar az tehlikeli sınıfta yer alırlar. Ülkemizde 50’den az çalışanı bulunan iş yerlerinin iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alma zorunluluğu bulunmamaktadır. Aslında bu durum 01.07.2020 tarihinde zorunlu hale gelecek iken 7252 Sayılı kanunla 31.12.2023 tarihine kadar kaçıncı defa ertelendiğini hatırlamamakla birlikte yeniden ve bu kez bayağı uzun soluklu olarak ertelendi.

            Bu kanunda çalışanı olan işyerlerinden bahsedilmektedir. Bunu apartmanlara uyduracak olursak, sigortalı olarak çalışan apartman görevlisi bulunan apartmanlar olarak karşımıza çıkar. Yani bu kanun yürürlüğe girse dahi apartman görevlisi olmayan apartmanları bağlamamaktadır. Peki iş güvenliği zorunluluk mudur yoksa ihtiyaç mıdır? Asıl bu soruyu sormak gerekir.

Apartmanlarda İş Güvenliği Hizmeti

            Geçtiğimiz hafta arkadaşım apartmanında yangın dolapları bulunduğunu ve yıllar sonra dolabı açıp baktığında içerisinde hortum bulunmadığını söyledi. Benden iş güvenliğine uygun bir şekilde dolapların yenilenmesi hususunda yardım istedi. Gidip baktığımda 10 adetin üzerinde yangın dolabı olduğunu ve hiçbirinde hortum bulunmadığını ben de tespit ettim. Üstelik dolaplar yaklaşık 15 yıllıktı ve vanaları itfaiyeye uygun değildi. Vana ağzı bez hortumlar için uygundu. Bunu düzenlemek yerine sıfırdan yaptırılmasını önerdim. İtfaiyeye uygun vanalar, kauçuk hortum, TSE’ye uygun dolap.  6 ve 12 kg’lık seyyar tüpleri dolum ve bakım için gönderdim. Kazan dairesi için 50 kg’lık tüp sipariş ettim. Merdivenlere kaydırmaz bant, merdiven boşluklarına elektrik kesilmesine karşı led ışıldak ve bilumum iş güvenliği tabelaları.

            Belirttiğim üzere kitabi tüm önlemler alındı. Ancak en önemlisi kaldı. Eğitim. Apartmanda 1 adet görevli vardı. Apartman görevlisi, yönetim ve her bloktan uygun sayıda kişiye acil durum eğitimi aldırılması planlandı. Bu planın içerisinde yangın tüpü kullanımından, ilkyardım eğitimine kadar birçok eğitim var.

            Son olarak ise risk analizi ve acil durum eylem planının hazırlanması aşaması var. Çoğu uzman arkadaşımız yasal zorunluluk diyerek risk analizi ve acil durum eylem planını hazırlıyor. İmzaya alıyor ve işyerine bırakıyor. Evet yasal olarak zorunluluk ve bunu yapınca da bu zorunluluktan kurtulmuş oluyor. Peki pratikte öyle mi? Risk analizi ve acil durum eylem planı onu okumayı bilmeyen birinin işine yaramaz. Bunları hazırlayıp bir de bunun eğitimini vermek gerekir.

            Benim bu apartmanla ilgili sürecim hala devam ediyor. Zorunlu olmamasına rağmen sorumluluk sahibi bir yönetim anlayışı ile iş güvenliğini ihtiyaç olarak görüp bu hizmetlerin alınması ülke için örnek bir davranıştır. Ve bu düşüncedeki kişilerin çoğalmasını ve bir an önce kanunun da yürürlüğe girmesini temenni ediyorum. Sağlıklı ve güvenli günler dileğiyle…

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar