Örnek:1930 doğumlu. Atatürk’le tanışıp, konuşup hayatta kalan son kişi. Atatürk’le ilk karşılaşması Ortaklar tren garında. Onun leblebisini merak edip yiyen ve ceplerine o leblebileri dolduran 8 yaşındaki çocuk bugün 91 yaşında. Atatürk’e ait on bin civarında fotoğraf toplamış. Bu muazzam koleksiyona milyon dolarlar verip almak isteyen olmuş, ama satmamış. Hanri Benazus’tan söz ediyorum.
7 Eylül 2021’de Aydın Milli Bankasında Atatürk Fotoğrafları Müzesi kurdu. Bu ilk müze ve dahası da gelecek. Bu Atatürk aşığı iş insanı neredeyse tüm hayatını Atatürk’ü anlatmaya adamış. Atatürk hakkında yazdığı kitaplar bir yana sahip olduğu koleksiyon paha biçilmez bir hazine.
Onun Türk ulusuna ve Atatürk’e olan sevgisi hepimize örnek olmalı. Bir servet değerindeki koleksiyonuna onlarca alıcı çıkmasına rağmen o, bu koleksiyonu Türk ulusuyla buluşturmanın yollarını düşünmüş ve birer Atatürk Fotoğrafları Müzesi açma fikri doğmuş. Aydın’da Efeler Belediyesi Belediye Başkanı M. Fatih Atay onun bu arzusunu gerçekleştirmeye önayak oldu ve ilk müze Aydın’da açıldı.
Bir insanın hayatında bundan daha güzel bir iş olabilir mi? Bu derece onurlu, saygı ve minnet değer bir davranışı sergileyen birine nasıl teşekkür edilir bilemiyorum. Onu galiba Aydın’ın fahri hemşehrisi ilan etmek ve ona Adnan Menderes Üniversitesinde de fahri doktora unvanı vermek gerekir. Böyle insanları ne kadar çok imkan varsa o ölçüde onura etmek herhalde büyük bir iş olmasa gerek.
91 yaşında memleketine hizmet etmek için elinden geleni yapmaya çalışan Hanri Benazus hepimize örnek olmalı. Belki onun kadar elimizde değerli bir koleksiyonumuz olmayabilir ama işini iyi yapmak da bir yurt sevgisidir, sokakta gördüğü çöpü kaldırıp çöp kutusuna atmak da, denizleri kirletmemek de, ormanları korumak da. Elimizden ne geliyorsa onu yapmak bir yurt sevgisi örneği değil mi? Öyleyse herkes elinden geldiğince ve kendi çapında memleketine hizmet etmeyi sürdürmeli, o zaman içimizde bir Hanri Benazus değil binlerce Hanri Benazus çıkacaktır.
İyi haftalar diliyorum.
YouTube’dan takip ediniz: şahin yıldırım
Facebook Yorum
Yorum Yazın