Günümüzde dünya üzerinde tüm su kaynakları kirlenme ve yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bu duruma sebep olarak evsel ve endüstriyel atıklar, küresel ısınmanın getirdiği iklim değişikliği ve buna bağlı olarak kuraklığı sayabiliriz.
Büyük Menderes Nehri Afyon'un Dinar ilçesinden doğup Uşak, Denizli ve Aydın'ı geçerek Ege Denizi'ne dökülmektedir. Bu nehir geçtiği her yere can veren vermektedir. Fakat yerleşim yerlerinden gelen evsel ve kanalizasyon suları, sanayi atık sularının uygun bir şekilde arıtılmaması ve sulu tarımda kullanılan kimyasal gübreler nedeniyle nehrimiz artık bölgemize hayat vermekten ziyade kirlilik ve hastalık taşıyan bir unsur haline getirilmiştir.
Ülkemizde tarımsal ürünlerin büyük bölümü Büyük Menderes Havzasında yetiştirilmektedir. Yaklaşık 21 tarımsal üründe Aydın ilimiz ilk 10 arasında yer almaktadır. Bu nedenle topraklarımız bizim oldukça önemli.
Nehrimiz can çekişiyor! Artık uzmanlar kirlilik nedeniyle tarımsal sulamada nehrin suyunun kullanılması önermiyor. Sulama yapılan ürünlerin sağlıklı ürün olduğunu düşünmüyorlar. Nehirden alınan su örneklerinde ve yetiştirilen ürünlerde göz ardı edilemeyecek oranda ağır metaller saptanmıştır.
Seneler önce balık tutulan nehir şimdi yok oluyor. Nasıl oldu bu? Nehir kendi kendini mi kirletti ? Hadi canım.
Acilen Büyük Menderes Havzasındaki kirliliği önleme programı hazırlanmalı ve uygulanmalıdır. Bugüne kadar alınan önlemlerin hayata geçirilememe sebepleri araştırılmalı ve çözüm getirilmelidir.