Bir canlının gen diziliminin değiştirilmesi ya da ona kendi doğasında bulunmayan bambaşka bir karakter kazandırılması yoluyla elde edilen canlı organizmalara “Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar”, kısaca GDO adı verilmektedir. Teknolojik gelişmelerin artması gıda üretiminde ve ekonomik getirilerde artış sağlamak için gıdalardaki genler üzerinde müdahaleler olmaktadır. GDO’lu ürünlerin insan sağlığına zararları olduğu kadar yararları da vardır.
- GDO’lu ürünler sayesinde besinler istenilen özelliklere sahip olur. Bu sayede daha dayanıklı ve daha cazip bir hal alan ürünlerin verimleri artar. Bu yöntemle açlık problemlerinin de önüne geçilmesi planlamış olur.
- Tarımsal ürünlerde en büyük problem hastalık ve zararlılar ile mücadeledir. GDO sayesinde bu hastalıklar ve zararlılar ile mücadele edilebilir.
- İlaç sektöründe de bazı ilaçlar GDO sayesinde fazla miktarda ve ekonomik şekilde üretilmesi mümkündür.
Bu ürünlerin faydalarının yanı sıra zararları olduğu da bilinmektedir. Bu zararların başlıcaları;
- Aktarılan genler bitkilerin polenlerinin yayılmasına sebebiyet vermektedir. Bu polenlerin çevreye yayılması nedeniyle genetik bir kirlilik yaratır. Bireylerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
- Ekosistemdeki dengeyi ve zinciri bozabilir. Özellikle insan ve hayvanlarda çeşitli pek çok kanserlere neden olduğu bilinmektedir.
Günümüzde pek çok meyve ve sebzenin GDO’lu olduğu bilinmektedir. Bu nedenle pek çok vatandaş GDO’lu ürünler nasıl anlaşılır sorusunun cevabını merak etmektedir. Özellikle sebze ve meyve alırken ürünün genetiğinin değiştirilip değiştirilmediğini anlamak mümkündür. GDO’lu meyve ve sebzelerin özellikle şu şekildedir;
- Çok parlak ve ışıl ışıl görünürler.
- Bu ürünler genellikle çürük olmayan kurtsuz ürünlerdir.
- Normal boyutundan daha büyük ve daha irilerdir.
- Uzun süre dayanıklıdır ve olması gerekenden daha serttir.
- Uzun süre sıcakta beklese bile yumuşama yapmaz ve bozulmaz.
- Mevsimi olmasa bile bu meyve ve sebzeler satılır.
Doğal ve sağlıklı yaşamak için her zaman organik ürünleri kullanmayı tercih etmeliyiz..
çok güzel bir bilgi