Aydın
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
Hasan Toker

Hasan Toker

Mail: [email protected]

Hasan Toker Yazdı. Korkmayın Isırmaz

Hasan Toker Yazdı. Korkmayın Isırmaz

   Yazının başlığının ilginizi çektiğini düşünüyorum. Ama onu görünce çoğunuz tam da bu duyguya kapılıyorsunuz. Kiminiz ona Anofel bile diyor. Anlaşılan Anofel ile ilgili spesifik bir yazı daha kaleme almamız gerekiyor. Kiminiz için de dev bir sivrisinek. Tanıdınız değil mi? Evet iri vücutlu, uzun bacaklı ve son derece hantal uçan sinek: Çayır Sineği

 

ÇAYIR SİNEĞİ

     Dev sivrisinek de deseniz, anofel de deseniz fark etmez ikisinde de sivrisinekleri kastediyorsunuzdur. Ancak bu Çayır Sinekleri için büyük bir hakaret. Çünkü bilindiği üzere sivrisinekler en fazla insan ölümüne yol açan canlılardır. Oysa ki bizim çayır sineğimiz değil öldürmek, sokmaz bile. Bu nedenle hastalık taşıyıcısı da değillerdir. Tabir-i caizse kalıbının sineği değildir. Ancak halk arasında görüntüsünden dolayı son derece tedirginlik yaratır. Bu yüzden de mücadelesi istenir. Elbette ilaçlatmak kişinin biraz da kendi keyfiyle alakalıdır ancak son derece zararsız olan bu canlılara karşı kimyasal kullanmaya gerek yoktur. Özellikle sivrisinek mücadelesi için doğaya gereğinden fazla kimyasal karışıyorken en azından zararsız canlılar için bunu yapmamalıyız.

    Çayır sinekleri, Tipulidae familyasına ait sineklerdir. Mevsimsel olarak görülürler. Yağışın bol olduğu iklimlerde, akarsu kenarlarında, göl kenarlarında, çok sulanan yerlerde daha sık rastlanılmaktadır. Bostan sineği olarak da adlandırılmaktadır.  Sivrisinekler ile herhangi bir akrabalığı yoktur. Sokucu iğneleri olmadığından kesinlikle sokmaz ve dolayısıyla kan emmezler. Yalayıcı-emici ağız tipi bulunmaktadır. Ülkemizde 130 civarı tür ile temsil edilirler. Farklı morfolojilerde çayır sineklerini görmenizin nedeni budur. Kuşlar, yarasalar, örümcekler gibi birçok doğal düşmanı vardır. Bu sene daha sık görüyor olmamızın sebebi havanın yağışlı geçmiş olmasıdır. Çayır sinekleri yağışlı, nemli, çamurlu ortamlara adapte olmuş sineklerdir. O nedenledir ki daha çok ilkbaharda çıkarlar ve polenleri taşıyarak tozlaşmaya yardımcı olurlar.

    Göze her ne kadar korkutucu gelse de endişelenecek bir durum yok. Havaların ısınmaya başlamasıyla ortadan kaybolacaklardır. Endişelenmeniz gerekenlerin ayak seslerini özellikle deniz kıyısı bölgelerimizde duymaya başladık. Bu kış son derece yağışlı geçti, toprak suya doydu ve en ufak yağış, su kaçağı ya da sulama durumunda birikinti oluşmakta bu da sivrisinekler için uygun alan oluşturmaktadır. Yaza hazırlıklı olmanızda fayda var. Ve son olarak; sinek de olsa kimseyi dış görünüşüne göre yargılamayın.

 

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar