Aydın
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
Fulya Filiz

Fulya Filiz

Mail: [email protected]

İYİ TARIM MI YOKSA ORGANİK TARIM MI?

İYİ TARIM MI YOKSA ORGANİK TARIM MI?

İnsanın serüveni toprakta başlar ve topraktan beslenerek devam eder. Toprağın bize verdiği meyve ve sebzelerin, tarladan sofraya geçiş öyküsü sağlığımız için oldukça önemlidir. Verilen su ve gübreden, kullanılan araçlara kadar pek çok detay üretimi etkiler. Öte yandan küresel nüfus hızla artmaya başladıkça, gıda üretiminde daha sürdürülebilir bir yaklaşıma duyulan ihtiyaç daha belirgin hale geldi. Yalnızca daha yüksek verime yönelik olan “sürdürülemez çiftlik uygulamaları” toprak erozyonundan iklim değişikliklerine kadar birçok küresel sorunu tetikledi, küresel gıda taleplerini karşılarken yukarıda bahsedilen sorunları hafifletmek adına, birçok ülke ve çiftçi organik tarım uygulamalarına yönelmeye başladı.

**

Organik Tarım; tamamen doğal ve sürdürülebilir bir çiftlik yönetimi uygulaması olarak bilinir. Diğer bir deyişle, organik tarım sadece bir çiftlik uygulaması değil, aynı zamanda doğa ile birlikte çalışma felsefesidir. Organik tarım hiçbir kimyasal madde veya ilaç kullanmaksızın, yalnızca uygulanmasına izin verilen işlemler doğrultusunda yapılan bir tarım türüdür. İnsan sağlığını tehdit eden veya doğaya zarar veren herhangi bir ürün asla kullanılmaz. Aksine; yeşil gübreleme, biyolojik mücadele gibi yöntemlere başvurulur. Topraktan sofraya kadar geçen süreç detaylı şekilde incelenir, gereken koşullara uyulduğu takdirde sertifikalandırılır. Her organik ürün, kalitesine dair belge aldığından, tüketici o ürünlerin daha güvenilir olduğunu düşünür.

**

İyi Tarım Uygulamaları (İTU); meyve ve sebzelerin mikrobiyal gıda güvenliği risklerini en aza indirmek adına mümkün olduğunca güvenli bir şekilde üretilmesi, paketlenmesi, işlenmesi ve depolanmasını kapsar. Bir başka deyişle iyi tarım uygulamaları, bitkinin toprağa ekiminden önceki süreçten işlenmiş nihai ürün haline gelene kadar tüm süreçlerin sertifikalandırılmasıdır. İyi tarım, doğal kaynakları koruyarak, tarımın sürdürülebilir olmasını ve ürünlerin daha güvenilir şekilde yetiştirilmesini destekler. Aynı zamanda su tasarrufu sağlamak için özel sulama teknikleri, ürünlerin ekiminden önce arazideki toprağın incelenip uygun şekilde gübreleme yapılması gibi uygulamaları da kapsar. Tıpkı konvansiyonel tarım gibi suni gübreleme ve kimyasal ilaç kullanımlarına izin verilir, ancak tüm bu işlemlerin, insan sağlığına ve çevreye zararı dokunmayacak şekilde yapılmasına müsaade edilir. Aynı zamanda işçi sağlığı ve güvenliği de ön planda bulundurularak, sağlıklı çalışma koşulları sağlanır.

Sonuç olarak bu ülke çiftçisi geleneksel tarımda yapacak, organik tarımda, iyi tarımda yapacak. Ülkemiz tüketici profili ekonomik olarak sadece organik veya sadece iyi tarım ürünü tüketmeye müsait değil. Ama benim düşüncem önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Ülkemiz İyi Tarım Uygulamaları konusunda önemli mesafeler kaydedecektir. En azından Organik Tarıma kıyasla.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar