Mevsim geçişlerinin doğa ve canlılar üzerinde etkisi olduğu gibi insanlar üzerinde de etkileri olduğu bilinen bir gerçektir. Mevsimlerin değişimi sırasında doğada görülen değişimler, yağmur ve kar yağışı, sonbaharda yaprakların dökülmesi insan psikolojisini etkiler. Bunun nedenlerine bakıldığında güneş ışığının azalması, doğadaki değişimler, uyku esnasında salgılanan melatonin hormonunun seviyesinde meydana gelen değişimler söylenebilir. Bununla birlikte sonbahar ve kış mevsiminde ağaçların yapraklarının sararması ve dökülmesi, yağmurun ve karın yağması, bazı insanlara doğanın ölümünü çağrıştırmaktadır. Doğanın bu değişimi insanın ruhsal yapısında da aynı etkiyi gösterir ve insana ölümü hatırlatır. Kendisini ölüme yakın hisseden insan, depresyona girmeye daha yatkındır.
Mevsimsel depresyon kadınlarda erkeklere oranla 4 kat daha fazla görülürken belirtilerinin normal depresyon belirtileri ile benzerlik gösterdiğini söyleyebiliriz:
*Ümitsizlik, isteksizlik
*Kendini değersiz hissetme
*Suçluluk duygusu
*Uyku bozukluğu
*Enerji kaybı, çabuk yorulma
*İştah eksikliği, iştahın azalması veya artması (daha çok karbonhidratlı yiyeceklere yönelme)
*Sinirlilik, karamsarlık
*Aksiyete
*Konsantrasyon bozukluğu
*Ölüm düşünceleri ve intihar arzusu
Mevsimsel depresyon intihar girişimlerine ve ölüme götürebildiği için ciddi bir durumdur. Fakat bununla birlikte alabileceğimiz birtakım önlemler de bulunuyor:
-Hafif ve rahat kıyafetler giyinin, kıyafetlerde canlı renkleri tercih edin.
-Yaşadığınız ortamı parlak renklerle boyayın, mümkünse canlı çiçek, değilse yapay olanları bulundurun.
-Olumsuz içerikli cinayet, suç, felaket gibi olayları ve haberleri okumaktan, izlemekten kaçının. Pozitif haberlerden oluşan bir diyetle kendinizi besleyin.
-Duygularınızı hafifletmek için pozitif düşünün, dengenizi koruyun ve odaklanın. Şunları günde iki kez tekrar edin,” Bedenim iyi, temiz ve kendi kendini dengeliyor, özgürüm ve güçlüyüm, hiçbir şarta bağlı olmaksızın kendimi çok seviyorum”.
-Kış şartlarına uyum sağlamak için rutin egzersizler yapın, hareketli olun, çok soğuk olduğunda başınızı örtmeyi unutmayın. Aksi halde vücut ısınızın %30-50 ‘sini kaybedebilirsiniz.
-Beyninize daha az oksijen girmesine neden olan yağlı yiyecekler yerine protein, vitamin ve mineral içeren yiyecekleri tüketmeye özen gösterin.
-Sosyal çevrenizden ve günlük aktivitelerden uzak kalmayın.
-Uzun zamandır uğramadığınız bir arkadaşınızı arayın. Soğuklar iyice bastırmadan onu ziyarete gidin. Bu ikinize de yeni enerji kazandıracaktır.
-Kış yeni bir hobi edinmek için en uygun zamandır. İşten gelip çok sevdiğiniz bir şeyi yapmanın heyecanını yaşayacaksınız.
-Hafta sonları evde kalmayın. Yaşadığınız şehirde turist olun.
-Müzeleri, galerileri gezin.
-Bir sivil toplum kuruluşunda gönüllü olarak çalışın.
-Bunun geçici bir durum olduğunu asla unutmayın. Unutmayın! her kıştan sonra ilkbahar ve yaz gelir.
Tüm önlemler ve alternatiflere rağmen baş etmekte zorlandığınızı hissediyorsanız bir uzmandan profesyonel destek almayı ihmal etmeyin.
Hepinize bol huzurlu haftalar!
KAYNAKÇA: Ekinci, M., Okanlı, A. ve Gözüağca, D. (2005).Mevsimsel depresyon ve baş etme yolları. Ankara Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 8(1).
https://www.psikoterapi.pro/psikiyatri-antalya/mevsimsel-depresyon-sonbahar-depresyonu
https://norapsikoloji.com/mevsimsel-duygu-durum-bozuklugu/
Facebook Yorum
Yorum Yazın