Dionysos şenliklerinden doğan tiyatro, Dionysos kültünün önemli merkezlerinden Sardes’te geçmişten geleceğe uzanıyor.
Temmuz ayında yine Sardes Tiyatro Şenliği ve Eğitim Kampı’ndaydık. Dr. Öğretim Üyesi Rasim Aşın ve yöreden bazı dostlarının yedi yıldır inatla sürdürdükleri şenlik ve eğitim kampına ülkenin birçok yerinden tiyatro uygulayıcıları, yazarlar, eğitimciler, oyuncular, oyuncu adayları ve tiyatro gönüllüleri katıldı.
Salihli’de bulunan Lidya Krallığı’nın başkenti Sardes Antik Kenti Artemis Tapınağı bölgesinde, birçok mitolojik hikâyeye konu olan Paktalos Çayı kenarındaki alanı çadırları ile dolduran tiyatro tutkunları, imeceye katılarak bağımsız bir şenlik atmosferi yaşıyor.
Paylaşıyor, eğleniyor ve öğreniyor.
Sardes, tarihsel kaynaklarda theatron kelimesinin ilk kullanıldığı yer olması bakımından da çok önemli ve ayrıksı bir yer teşkil ediyor.
Şenlik ve Eğitim Kampı süresince alanlarında uzman birçok kişi, clown, sanat eleştirisi, yazarlık, oyunculuk, drama, yönetmenlik, fotoğraf, pantomim, sokak sanatları atölyesi gibi alanlarda eğitimler verildi. Söyleşiler gerçekleştirilip, çeşitli oyunlar sahnelendi.
Sardes Kültür Sanat Derneği çatısı altında yayımlanan ve ülke genelinde dağıtımı yapılan, niteliği ile fark yaratan kültür-sanat ve edebiyat dergisi Artemis’in Genel Yayın Yönetmeni ve Yusuf Çağlar ve Hasan Ulaş ve diğer şair yazarların okuduğu şiirlerde şenliğe anlam kattı.
Aktivist Sanatçılar Birliği başkanı şair-yazar Ümit Yaşar Işıkhan, Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi sözcüsü Tuncay Karaçorlu’da şiirleri ile diğer çalışmalarıyla şenliğe sanatsal dokunuşlar katan isimlerdi.
Bu şenliğin Sart Mustafa Köyü halkı ile tiyatro uygulayıcıları ve ilgililerini buluşturuyor olması bence çok güzel ve anlamlı. Rasim Aşın ve tüm gönüllülerin başardıkları asıl önemli şey tiyatro turizminin böylesi örnek çalışmalarla gerçekleşebileceğini göstermesi. Burada gerçekleşen çalışma Anadolu’daki birçok yerleşim yerinde de gerçekleşebilir. Yeter ki oralarda da Rasim Aşın gibi öncüler çıkabilsin.
Efeler Belediyesi Şehir Tiyatrosu ve Aydın Sanat Etkinlikleri Merkezi Derneği üyeleriyle birlikte geniş bir katılım sağlayarak kampta yerimizi aldık. EBŞT ekibimiz, doğaçlama tiyatro gösterisi ile misafirlere ve katılımcılara keyifli bir akşam yaşattı. Ben de “tiyatro eleştirisi” ve “yazarlık” atölyesi gerçekleştirdim. Bu tarz buluşmalarda bildiklerinizi paylaşmak ve katılımcılardan aldığınız geri dönüşlerle bilgilerinizi geliştirmek çok yararlı bir alışveriş oluyor.
ECEABAT TİYATRO ŞENLİĞİ
Bağımsız Tiyatro Birliği ve Eceabat Belediyesi’nin işbirliğinde ikincisi düzenlenen Eceabat Tiyatro Şenliği de 1-2-3-4 Ağustos’ta gerçekleşti. Efeler Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Fatih Atay’ın desteğiyle şenliğe katılmış olmaktan dolayı çok mutluyuz. Tiyatro emekçileri Kımız Bozkır ve İskender Kardaşlar’ın öncülüğünde gerçekleşen buluşmada söyleşiler, oyunlar ve atölye çalışmaları gerçekleşti. Ben de “eleştirmen bakışı üzerinden tiyatro” başlıklı bir atölye yaptım. Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli’nin katılımıyla “yerelde tiyatro çalışmaları” konusu hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik. Ben de Efeler’de gerçekleştirdiğimiz tiyatro çalışmaları hakkında bilgiler sundum. EBŞT ekibimiz doğaçlama tiyatro gösterisiyle Eceabatlı tiyatroseverlere keyifli bir akşam yaşattı. Şenlikte katılımcılara ve konuklara Efeler Belediyesi Kültür Yayınları bünyesinde basılan kitaplarımızı tanıttık ve armağan ettik.
Her iki buluşmaya katılan ve emek veren herkesi kutluyorum. Nicelerinde buluşmak üzere…
Facebook Yorum
Yorum Yazın