Aydın
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
Serkan Fırtına

Serkan Fırtına

Mail: [email protected]

Serkan Fırtına Yazdı: Kitaplar Ve Yaşam

Serkan Fırtına Yazdı: Kitaplar Ve Yaşam

 

 

Bu yazımda sizlere iki kitaptan bahsetmek istiyorum.

Günümüzde neredeyse herkesin anti depresan denilen ilaçlara muhtaç kaldığı bir dönemde, ruh halimizi korumak ve akılcı bir yaşamı sürdürebilmek gittikçe zorlaşıyor. Savaşlar, ekonomik sorunlar, çevre felaketleri; diğer yanda bireylerin yaşadıkları çağ ile uyumsuzlukları her geçen gün modern insanın hayatını anlamlandırma arayışına ve bu arayış neticesinde çeşitli psikolojik yıkımlar yaşamasına neden oluyor. Dünyanın gidişatı hakkında karamsar düşüncelerde bir patlama yaşıyoruz. Herkes endişeli, durumun düzeleceğine dönük bir “umut” gittikçe azalıyor. Bu eğilimin yansıması olarak, distopik eserler, oyunlar, filmler ve diziler gün geçtikçe artıyor.

Uygarlık denilen şey, küreselleşme ile beraber, milyonlarca iletişim aracı oluşturmasına rağmen, insanoğlu yalnızlığına bir çare bulmakta zorlanıyor. Aile hayatından, çalışma yaşamına kadar her alanda ortaya çıkan sorunlara çözüm getiremeyen insanoğlu, psikiyatri servislerinde çare peşinde koşuyor. Bu alanda ilaçlara bağımlı olmak dışında farklı bilişsel davranışçı yöntemleri denemek ve bunlardan yararlanmak gerekiyor. Uzmanlara danışmak ve yardım almak dışında yapabileceğiniz en basit ama en işlevsel şeylerden biri Dr. David Burns’ın “İyi Hissetmek, Etkinliği Klinik Olarak Kanıtlanmış İlaçsız Depresyon Tedavisi” (Psikonet Yayınları) adlı yapıtını okumak. Kitabı isminden dolayı sakın “kişisel gelişim” saçmalığı şeylerden biri sanmayın; alanında uzman bir kişinin, yıllarca süren çalışmalarının derlendiği çok yararlı bir kaynaktan bahsediyorum. Kitap, içindeki uygulamalarıyla kişinin kendisini ve duygudurumlarını tanıması ve kavraması için çok iyi örneklemeler sunuyor. Kitap üzerine yapılan bir araştırmada, bu çalışmayı okuyan büyük bir çoğunluğun depresyon vb. sorunlarından kurtuldukları ve önemli iyileşmeler kazandıkları belirlenmiş; yani kitap alanında etkisi kanıtlanmış dünya çapında çok önemli bir eser. Dr.Burns depresyonu anlamamızdaki gelişimi net olarak tarif ediyor. Acı veren depresif durumları ve insanı güçsüz bırakan kaygıları azaltmak için yeni ve etkili yöntemleri basit bir dille anlatıyor.

“İyi Hissetmek” tiyatro ve sinema içinde önemli bilgiler edinmemizi sağlayan bir kitap. Psikolojik sorunlar ve bunların bireylerde yarattıkları etkiler açısından, karakter oluşturma konusunda oyun/senaryo yazarları ve oyuncular için önemli doneler sunuyor.

 

 

 

ÖYKÜ YAZMAK, HİKÂYE ANLATMAK

 

Yazarlıkla ilgili piyasada yerli ve yabancı, farklı yazın türlerini ele alan birçok kaynak bulmak mümkün; ancak birçoğu teknikler üzerinden ilerleyerek belirli şablonlarla oluşturulan kitaplar. Edebiyat eleştirmeni/editör/yazar Feridun Andaç’ın “Öykü Yazmak, Hikâye Anlatmak” (Eksik Parça Yayınları) adlı yapıtı ise, konuya daha samimi yaklaşım getiren örneklerden biri. Kitapta yazarlıkla ilgili bir teknik vs verilmiyor; yani teknik verilmiyor derken bilgiler sıkıcı bir şekilde değil, konuların içine yedirilerek örnekler gösteriliyor. Yazar adayı, usta yazarların eserlerindeki ayrıntıları yakalayarak, tekniği eserin içinde görme fırsatı buluyor.

Kitap, yazarlığın bir süreç olarak özellikle okuma eylemi ile şekillenen bir şey olduğu üzerine örneklemeler vererek ilerliyor. Andaç kendi edebi yolculuğunun şifrelerini verirken, yazar adaylarının da kendi yolculuklarının farkına varmasını ve hangi duraklarda nasıl yönelişler gerçekleştirebileceklerinin ipuçlarını veriyor. Yapıt her ne kadar öykü türü üzerine bilgiler ve örnekler sunsa da diğer yazın türleri ile öyküyü kıyaslayabilmek adına da farklı pencereler sunuyor.

 

 

 

 

 

 

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar