Dünyamızın üzerindeki ekosistemin sürekliliğini arılar sağlamaktadır. Ancak son yıllarda yaşanan arı ölümleri ve bitkilerde yaşanan hastalıklar arıların yaşamını olumsuz etkilemektedir.
Peki, arıların nesli tükenirse ne olur?
Arılar sayesinde tüm dünyada sürdürülebilir tarım çalışmaları yapılmaktadır. Bu küçük hayvanlar bitkilerin polenleri ile beslenirken aynı zamanda dölleme işlevinin de aranan kanıdırlar. Arılar olmasaydı dünyada şu anki yaşam olmazdı.
Ne yapıyor da bu arılar bu kadar önemli?
Dünyamızda hem büyük hem de küçük, farklı yaşam formlarında yaşayan sayısız tür mevcuttur. Ancak dünyamızdaki yaşamı sürdüren hayvanlar arılardır. Hepimizin genellikle korktuğu hatta hemen öldürmeye kalktığı bu hayvan yorulmadan bir çiçekten diğer çiçeğe dolaşır. Çiçekli bitkilerin polenlerini yayar. Temelde bu muhteşem ilişki arıların beslenmesiyle ve bal üretmesi ile başlar. Bitkiler arasındaki çapraz tozlaşmayı sağlamakla beraber aynı zamanda genetik bilgiyi de bir çiçekten diğer çiçeğe aktarmada sorumludurlar. Arılar sadece etrafımızdaki bitki örtüsünün yetişmesine yardımcı olmakla kalmaz hepimizin hemen hemen her gün tükettiği yiyeceklerinde var olmasına katkı sağlarlar. Eğer arılar olmasaydı tarımsal aktivite neredeyse yok olurdu. Buna bağlı olarak insanların ve hayvanların ölümü kaçınılmaz hale gelirdi.
Peki, bu hayatta kalmamızı sağlayan muhteşem hayvanlar neden yok olma riski ile karşı karşıya?
Son yıllarda dünya üzerindeki tüm böceklerin oranında oldukça büyük düşüşler yaşanmaktadır. Bu durumun ise pek çok sebebi vardır. En önemli sebebi ise insan kaynaklıdır. Bilinçsizce kullanılan tarım ilaçları ve böcek öldürücüler bu düşüşe hızlı bir şekilde neden olmaktadır. İkinci bir neden olarak da çevre kirliliğidir.
İklim değişikliği, artan yağmurlar, kuraklık ve artan sıcaklar arılar için ölümcüldür. Çünkü bu saydığımız olumsuz koşullar bitkilerin kalitesini ve miktarını etkilemektedir.
Son yıllarda bazı ülkeler, bitki tozlaşması ve genetik sürekliliği sağlamak adına robot arılar yapmaya çalışmakta. Bunun nedeni ise robot arılar gerçek arılara göre daha verimli olduğu görüşü. Bir de ola ki arılar yok olursa yerine geçebilmesi adına. Yorumsuz. Evet teknoloji güzel fakat olanı korumak daha önemli değil mi?
Son bir anımsatma yapmak istiyorum. Hepimiz etrafta uçan bir arı görür görmez ya böcek öldürücü ile ya da bir obje ile hemen öldürmeye kalkıyoruz. Ama bir şeyi unutuyoruz arılar kendilerini ve kovanlarını tehdit altında hissetmediği sürece saldırıya geçmezler. Bu yüzden bize yakın olmaları bizi sokacağı anlamına gelmez.
Birçok kurum ve kuruluşlar sosyal sorumluluk projesi olarak arıların, ekosistemin çeşitliliğine ve yaşamın sürdürülebilirliğine katkıları konusunda farkındalık yaratmaya çalışmaktadır.
Son olarak arılar varsa hayatta var. Hayat varsa biz de varız.